نجمه عبداللهی 3594 روز پیش
بازدید 4249 ۱۶ دیدگاه

گذری بر روستاهای زیبای ایران

سلام به همه دوستان حیتایی. توی این قسمت از سریال گذری بر روستاها به معرفی کلیساهای زیبای ایران که هدف گردشگری نیز هستند پرداختم. امیدوارم مورد توجه قرار بگیره.

تاریخ آغاز مسیحیت در ایران را به دوره اشکانیان و قرن اول میلادی نسبت می دهند. موافقت پادشاهان اشکانی با آزادی دین و عقیده مردم سرزمین های تحت حاکمیت، باعث شد تا تعدادی زیادی از مسیحیان و مبلغان مسیحی که مورد آزار و اذیت امپراطوری روم قرار می گرفتند وارد خاک ایران شوند و در این کشور در امنیت کامل به تبلیغ و انجام مراسم مذهبی خود بپردازند.مسلما مسیحیان برای انجام فعالیت های مذهبی خود نیاز به مکان های مذهبی چون کلیسا داشتند و همین احساس نیاز باعث احداث کلیسا در نقاط مختلف ایران شد. ساخت کلیسا در ایران بیشتر مربوط به سده هشتم هجری قمری و در زمان حکومت شاه عباس اول است. ساختار کلیساهای ایران ترکیبی از معماری ایرانی و غیر ایرانی است.

کلیسای سورت گاراپت، آبادان

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 کلیسای سورت گاراپت آبادان  در سال ۱۳۱۹ ساخته شده است. این کلیسا در زمان جنگ آسیب دید اما توسط ستاد بازسازی مناطق جنگی مرمت شد. در حال حاضر به خاطر اندک بودن مسیحیان در آبادان مراسمی در این کلیسا برگزار نمی شود اما به خاطر مجاورت با مدرسه ادب آبادان، همچنان پابرجاست. کلیسای ارامنه گریگوری آبادان بزرگترین تالار اجتماعات ارامنه مقیم آبادان محسوب می گردیده است . این کلیسا اولین کلیسای ارامنهء آبادان در عصر حاضر محسوب نمی گردد ، بلکه پیش از احداث این کلیسا در آبادان دو کلیسای دیگر نیز وجود داشته اند : کلیسای کریستوفر ، در منطقهء بریم آبادان که در سال ۱۹۲۸ میلادی (۱۳۰۶ هجری شمسی) احداث گردید و متعلق به مسیحیان پروتستان آبادان بوده است و دیگر کلیسای آبادان که در سال ۱۹۵۱ میلادی (۱۳۲۹ هجری شمسی) تاسیس گردید ، کلیسای آشوری بوده که در نزدیکی فلکهء الفی جای داشته و مورد استفادهء مسیحیان آشوری آبادان قرار می گرفته ، که امروزه دیگر از آن دو کلیسای قدیمی اثری بر جای نمانده است .

کلیسای سنت استپانوس – جلفا
کلیسای سنت استپانوس در نزدیکی رود ارس و در ۲۶ کیلومتری غرب جلفا در محلی به نام قریه قزل وانگ (صومعه قرمز) واقع شده است. یکی از زیباترین و مشهورترین کلیساهای ارمنیان در جهانٰ، کلیسای استپانوس مقدس با ویژگی‌های معماری و تزیینی بسیار است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

  همه دیوارهای خارجی، بام، ساق گنبد، گنبد، ستون‌ها و برج‌ناقوس کلیسا را با سنگ‌های سفید و صورتی تراشیده شده ساخته‌اند. گنبد عظیم ۱۶ ضلعی مرتفع کلیسا را روی ۴ ستون سنگی قطور که با سنگ‌های تراشیده ساخته شده است، استوار کرده‌اند.

   کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

  کلیه بخش‌های داخلی کلیسا، اطراف پنجره‌ها، ساق گنبد، دیوارها و ستون‌ها با گل و بته و پرندگان نقاشی و تزیین شده‌اند. سرتاسر دیوارهای خارجی کلیسا پوشیده از حجاری‌ها، طاق‌نماها، نیم ستون‌ها و مقرنس‌‌کاری‌های بسیار زیباست که مجموعه را به صورت یکی از شاهکارهای بسیار نفیس معماری ایران زمین درآورده است. کلیسای سنت استپانوس در سال ۲۰۰۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

کلیسای تاتائوس یا قره کلیسا – ماکو
کلیسای تاتاووس یا قره کلیسا از معتبرترین و پر نقش و نگارترین کلیساهای ارمنیان در ایران است که در جنوب ماکو و ۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالداران در روستای قره کلیسا در استان آذربایجان غربی واقع شده است. بنای این کلیسا توسط تعدادی از مسیحیان ارمنی در سال ۳۰۲ میلادی به منظور یادبود یکی از حواریون حضرت مسیح به نام تاتائوس ساخته شد.  تاتائوس نخستین کلیسایی است که توسط مبشرین مسیح در دنیا ساخته شده است. وجه تسمیه نام قره کلیسا به خاطر استفاده سنگ های سیاه در این بنا است.

  کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 قره در زبان ترکی به معنی سیاه است. کلیسای تاتائوس یا قره کلیسا دو گنبد بزرگ و کوچک هرمی شکل و ۱۲ ترک دارد. بخش قدیمی با سنگ های سیاه رنگ و بخش جدید آن با سنگ های سفید ساخته شده اند. در بخش خارجی کلیسای سیاه، طرح های زیبایی مانند گردونه خورشید و بقایای حجاری ها از بنای اولیه کلیسا دیده می شود و در بخش کلیسای سفید حجاری های از تصاویر انسانف نقوش گل و بوته و اشکال حیوانات وجود دارد. قره کلیسا در تاریخ ۱۸ خرداد ۱۳۸۷ به عنوان نهمین اثر ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده است.

کلیسای کانتور یا برج ناقوس – قزوین
کلیسای کانتور در قزوین واقع شده و کلیسای کوچکی است اما همانند دیگر کلیساها طرح چلیپایی دارد و محراب آن رو به شرق است.  این کلیسا در زمان اشغال ایران در جنگ جهانی دوم توسط روس‌‌ها ساخته شده است. ورودی کلیسا در ضلع غربی آن قرار دارد و شامل فضای ورودی با سقف شیب‌دار و درب ورودی است. پس از ورودی، پیش فضای هال قرار دارد که بالای آن برج ناقوس کلیسا با ارتفاع حدود ۱۱ متر به چشم می‌خورد.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 نمازخانه و محراب در هال قرار دارند و فضای محراب نیز به شکل نیم دایره است و سقف بالای آن نیز گنبدی است. این کلیسا، پلان چند ضلعی نامنظم، نمای آجری قرمز و آجر لعابدار دارد و در فرم های تزئینی هندسی معماری آن نوآوری دیده می شود. در محوطه این کلیسا دو مقبره قرار دارد که یکی متعلق به یک خلبان روسی است که بر اثر سقوط هواپیمایش در طول جنگ جهانی اول کشته شد و دیگری متعلق به یک مهندس راه‌سازی روسی است.

کلیسای مریم مقدس یا ننه مریم – ارومیه
کلیسای مریم مقدس در ارومیه واقع شده است و برخی از تاریخ شناسان این کلیسا را دومین کلیسای بزرگ جهان پس از کلیسای بیت‌لحم فلسطین می‌دانند. معماری این کلیسا با بقه کلیساها فرق دارد. در آن اثری از نیمکت و جایگاه اعتراف دیده نمی شود و هر آنچه هست، دالان‌هایی تودرتویی است که با سنگ و ملات درست شده‌اند.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

  محراب کلیسا اتاقکی گنبدی شکل و تو در تو است که فقط کشیش‌ها حق ورود به آن را دارند. روی پله و طاقچه کوچک جلوی محراب تصویر مسیح در حالت‌های مختلف و به شیوه‌های متفاوت به چشم می‌خورد.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 کلیسای ننه مریم صحن نسبتا بزرگی دارد که از سال ۱۳۴۲ شمسی برجی جدید نیز به عنوان سالن برگزاری مراسم رسمی به آن اضافه شده است. این کلیسا بیشتر به عنوان محلی برای دعا و نیایش و یک بنای تاریخی حفظ شده است. کلیسای ننه مریم، کلیسای شرق آشور هم نامیده می‌شود و از قدیمی‌ترین کلیساهای ایران و جهان به شمار می‌آید.

کلیسای مریم مقدس یا دزور دزور – ماکو
کلیسای مریم مقدس در استان آذربایجان‌غربی واقع شده و به نام کلیسای دزور دزور نیز معروف است و محل دقیق آن، ماکو و ۱۲ کیلومتری شمال غرب قره کلیسا است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 این کلیسا با سنگ‌های تراشیده شده در حجم‌های مختلف ساخته شده است. نمای کلیسا بسیار ساده است و فقط اطراف پنجره‌ها و نورگیری‌ها با ستون‌های کاذبی که به قوسی جناغی منتهی می‌شوند تزیین شده است. سازندگان کلیسا، سنگ‌ها را طوری تراشیده بودند که هر دو سنگ به صورت چفت و بست به یکدیگر متصل شده‌اند. پلان کلیسای مریم مقدس هم از داخل و هم از خارج صلیبی شکل بوده و دارای گنبدی ۱۶ ضلعی با ۴ نورگیر است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 این کلیسا در سال ۲۰۰۸ میلادی به عنوان میراث جهانی در فهرست یونسکو به ثبت رسید.

کلیسای وانک یا آمنا پرکیچ – اصفهان
کلیسای وانک در محله جلفای اصفهان قرار دارد و در زمان شاه عباس دوم ساخته شده‌است. وانک در زبان ارمنی به معنی جامع است. کلیسا وانک به نام‌های سن سور و آمنا پرکیچ نیز نامیده می‌شود و در سال۱۶۰۵  میلادی در اراضی باغ زرشک احداث شد و پس از ۵۰ سال توسعه یافت و به صورت امروز درآمد. این کلیسا دارای گنبدی عظیم و دیوارهای رفیع و طاق‌های بلند و زیباست. نمازخانه اصلی کلیسا که به شکل متوازی‌الاضلاع است شامل دو قسمت چهارگوش است که قسمت اول شبستان بنا و قسمت دوم که زیر گنبد خانه است، محل اجرای مراسم و سرودهای مذهبی است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 در گوشه حیات کلیسا برج ناقوس زیبا و بزرگی ساخته شده که بر ۴ ستون سنگی استوار است. دور تا دور گنبد داستان خلقت آدم و حوا است که بوسیله نقاشان ارمنی ترسیم شده‌اند.

کلیسای سرکیس مقدس – تهران
کلیسای سرکیس مقدس در خیابان کریمخان زند، ابتدای خیابان نجات الهی تهران واقع شده است. این کلیسا با هزینه شخصی فردی خیر از ارامنه تهران بنام مارگار سرکیسیان به یاد همسرش و طرح مهندس اوژن آفتاندیلیانس در سال ۱۳۴۹ خورشیدی بنا شد.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 از این کلیسا با عنوان نماد مسیحیت در تهران نیز یاد می‌کنند. پلان بنا چه از داخل و چه از خارج شکل بازیلیک دارد. همچنین یک گنبد در بالای مرکز نمازخانه با نورگیرهای بزرگ و دو برج گنبدی برای ناقوسخانه کلیسا در قسمت غرب بنا و دو سمت ورودی اصلی کلیسا قرار دارند. بنای یادبود کشتار ارامنه به دست حکومت عثمانی در سال ۱۹۱۵ میلادی نیز در محوطه کلیسا قرار دارد.

کلیسای قلب مقدس مسیح – کرمانشاه
این کلیسا در سال ۱۹۱۴ میلادی به دستور «اسقف یوحنانیان» در زمینی به مساحت ۲۸۰ متر مربع بنا و توسط ایشان تقدس شد. زیر بنای این کلیسا با احتساب فضای سرایداری، اتاق ها و سایر تاسیسات یک صد و شصت متر مربع است. مصالح به کار رفته در بنا، آجر و دارای مختصر تزیینات و آجرکاری است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 نمای خارجی ضلع غربی کلیسا دارای سه طاق نما است. در طاق نمای میانی، ورودی کلیسا قرار دارد و در طاق نماهای طرفین دو پنجره دیده می شود. این در و پنجره ها با قالب های آجری که در بالا به قوسی زیبا ختم می شوند، تزیین شده اند. تزیین نمای خارجی اضلاع شمالی و جنوبی کلیسا نیز طاق نما و پنجره های قوس داراست. با این تفاوت که در ضلع جنوبی پنجره ها مسدود شده و از آن ها به عنوان طاقچه استفاده می کنند. نمای اصلی کلیسا با سنتوری که در وسط یک نورگیر به شکل صلیب تعبیه شده، تزیین شده است. بام بنا شیروانی و سقف آن از داخل با چوب کار شده است.

کلیسای حضرت مریم – تهران
کلیسای حضرت مریم مربوط به دوره پهلوی است و در تهران، خیابان میرزا کوچک خان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۲۳۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 کلیسای حضرت مریم در سال ۱۳۲۴ (۱۹۴۵) با هزینه شخصی خیر بنام رومان عیسی یان بنا گردیده و معمار آن نیکلای مارکف بوده‌است. این بنا بین سال‌های ۱۳۲۴ تا ۱۳۴۹ دفتر اصلی و محل سکونت اسقف اعظم ارامنه بوده‌است که بعدها به کلیسای سرکیس مقدس انتقال یافت.

کلیسای مریم و هاکوپ یا یعقوب مقدس- اصفهان
مجموعه کلیسای مریم و هاکوپ مربوط به دوره صفوی است و در اصفهان، محله جلفا، خیابان نظر شرقی، میدان بزرگ واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۶۴۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 کلیسای هاکوپ، یا کلیسای یعقوب مقدس، قدیمی‌ترین کلیسای شهر اصفهان است. سال ساخت این کلیسا ۱۶۰۶ میلادی است. در سال ۱۶۱۳ میلادی در اطراف این کلیسا، ساختمان کلیسای مریم مقدس را ساخته‌اند و در حال حاضر کلیسای هاکوپ در داخل کلیسای مریم مقدس و در ضلع شمالی آن قرار دارد.

کلیسای مریم مقدس – تبریز
کلیسای مریم مقدس یکی از کلیساهای مسیحیان تبریز است. کلیسای مریم مقدس بزرگ ترین و قدیمی ترین کلیسای تبریز است و مراسم بزرگ ملی مذهبی مسیحیان در این کلیسا برگزار می‌شود. این کلیسا در محله دیک‌باشی میدان نماز، کوروش کبیر سابق تبریز قرار دارد.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 کلیسای هُوانس مقدس- مراغه
این کلیسا یکی از کلیساهای ارامنه کاتولیک است و نام آن از اسم یکی از حواریون حضرت عیسی ( ع) به نام  یوحنا  که ارامنه به آن هوانس می گویند، گرفته شده است. این کلیسا روی تپه ای و در ۴۰ کیلومتری شمال غربی تبریز قرار دارد. هرچند قدمت بنای این کلیسا را به قرون پنج و شش میلادی نسبت داده اند ولی بنای اصلی بارها بر اثر ویرانی تجدید بنا شده است.

قدمت بنای فعلی که توسط معماران روسی و فرانسوی ساخته شده است، به سال ۱۸۴۰ میلادی می رسد. کلیسای هوانس در اثر زلزله ی ۱۹۳۶ میلادی آسیب جدی دید و بعد از آن درها و پنجره های بنا به تاراج رفت .

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 بنا به صورت مستطیل در ابعاد ۱۸.۵ × ۶.۵ متر، با نمای آجری ساخته شده و شامل سه قسمت ورودی، تالار مرکزی و محراب است . ایوان آجری بنا به وسیله ی دو راه پله به برج ناقوس کلیسا که به صورت ستاره ای ۱۶ ضلعی است و ۱۲ متر ارتفاع دارد، راه می یابد. پوشش طاق مرکزی به صورت استوانه ای و گنبد مخروطی است. محراب نیز در قسمت شرقی با گنبدی کوچک تر قرار دارد .

کلیسای سنندج
این بنا در ضلع غربی خیابان نمکی و در محله قدیمی آقازمان که محله ای مسیحی نشین است قرار دارد. اواخر صفویه در زمان حکومت شاه عباس دوم، هنگامی که ارامنه توسط دولت عثمانی به ایران تبعید شدند، گروهی از آنها در شهر سنندج ساکن و احتمالا درهمان زمان به ساخت کلیسا اقدام کردند.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

 شیوه ساخت و نوع معماری کلیسای سنندج تحت تأثیر معماری سبک اصفهانی است و تلفیقی از نماسازی سبک بومی مانند طاق نما و ستون نمای آجری در آن به کار رفته که به فرم مشعل در بخش فوقانی به صورت سه ترکی آجر کاری شده است. خطوط عمودی در نمای بیرونی ساختمان تاکید بر ارتفاع کلیسا است.

در گل دسته ناقوس کلیسا کاشی ها و گره چینی قابل ملاحظه است. حجاری سنگ های سر در ورودی که دارای نقش گل لوتوس و ترنج است، کار استادان سنندجی است. این کلیسا دارای قناتی فعال است و آب‌نمای زیبایی نیز در داخل حیاط آن در ضلع جنوبی دیده می شود.

کلیسای حضرت شمعون غیور
کلیسای حضرت شمعون غیور در خیابان زند، کوچه نوبهار واقع است. شمعون غیور حواری دهم بود و طبق یک روایت قدیمی در ایران کشته شد. این کلیسای مسیحی، یکی از زیباترین کلیساهای کشور با رعایت جزئیات معماری ایرانی است. سقف نمازگاه، طاق ضربی آجری است و به جای دریچه در همه جا پنجره های رنگارنگ با نقشه های مهندسی ریز و بسیار ظریف، به کار رفته است.

 کلیساهای ایران,اسامی کلیساهای ایران

چنین در و پنجره هایی در خانه های قدیمی شیراز مشاهده می شود. ساخت این کلیسا در سال ۱۳۱۷  پایان یافت. بانی و نخستین کشیش این کلیسا «رالف نارمن شارپ» دانشمند و خاورشناس شهیر انگلیسی است.

نظرات کاربران

با نظرات خود، ما را در ادامه مسیر راهنما باشید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. درود بر سرکار خانم عبداللهی
    بسیار عالی بود ،حیتا را از سکوت درآوردید.
    اما مریم مقدس شیراز را ننوشته بودید این کلیساهم در نوع خودش جالب ومعمار ی توام دارد (ارمنی -مسلمان)

    کلیسای مریم مقدس
    از کلیساهای شیراز است که به سال ۱۶۶۲ میلادی (۱۰۷۲ هجری) قبل از سلطنت شاه عباس دوم بنا شده‌است و تا به امروز باقی مانده‌است. این کلیسا نزدیک مسجد مشیر، جنب بازارچه ارامنه واقع شده‌است. تالار نماز خانه آن یکی از بناهای ظریف باستانی و هنری قرن هفدهم است که به وسیله هنرمندان ارمنی و مسلمان شیراز ساخته شده‌است. به طوری که ارامنه شیراز اظهار می‌دارند پنج قطعه قالی گران بها نظیر همان پنج مجلس نقاشی سقف، در همان زمان بافته شده و کف نمازخانه را مفروش می‌ساخته‌است. طبق اظهار یکی از اعضای هیأت امنای ارامنه شیراز هنگامی که «مارتیروس سرکیس» تصدی این کلیسا را عهده دار بود، پنج قطعه فرش نفیس مزبور مفقود شده‌است و احتمالاً این فرش‌های گران بها را به انگلیسی‌ها فروخته‌اند.

    در تالار کلیسا گچبری‌هایی که می‌توان آن را از شاهکارهای قرن یازدهم دانست؛ وجود دارد. از همه مهم تر این که از داخل تالار و نمازگاه سقف نقاشی و گچبری شده و گنبدی شکل است. حال آن که از خارج و در روی پشت بام اثری از گنبد مدور و گنبدی شکل دیده نمی‌شود. پشت بام تالار نمازگاه چهارگوش است و بدینوسیله هر گونه اثری که حکایت از کلیسا بکند از خارج حتی از روی پشت بام‌های مجاور دیده نمی‌شود.

    موفق باشید :gol:

    1. سلام خدمت شما دوست عزیز. خوشحالم که مطلب مورد توجه قرار گرفت و تشکر بابت معرفی کلیسای مریم مقدس شیراز. نکته جالب اینجاست که سقف از داخل گنبدی شکل است اما از خارج دیده نمیشود. باز هم سپاسگذارم. :gol:

      1. سپاسگزارم خانم عبداللهی
        ببخشید حواسم نبوده بدون اسم خدمتون ارسال کرده بودم در عین حال از اینکه وقت برای این پست ها میذارین جای سپاس دارد
        قلمتان پویا :gol:

  2. سلام و درودی مضاعف
    از جهت قبول زحمت که امروزه واقعا حس وحال میطلبد وقت گذاشتن و تهیه یک مطلب با مشغله ها و گرفتاریهای فراوان و انشاا… که مخاطبین ارج مینهند زحمات شما و دیگر دوستان حیتا را .
    کلیسا و ارامستان ارامنه تهران واقع در جاده خاوران اگر اشتباه نکنم دوشنبه ها شلوغ میشود و بارها و بارها در این مسیر کنجکاو شده ام از نزدیک مراسمشان را تماشا کنم ولی هر بار به دفعه بعد موکول کرده ام و قسمت نشده است.

    1. سلام جناب نیکوعقیده. بسیار سپاسگذارم از توجهی که داشتین. خوب به نظرم حتما این دفعه که از نزدیک این کلیسا رد شدین سری بزنین و مراسمشان را ببینید باید جالب و در خور توجه باشد. باز هم سپاسگذارم. :gol: :gol:

  3. سلام و تشکر
    من فقط کلیسای وانک اصفهان رو رفتم ولی باید بگم خیلی تماشایی بود
    مخصوصا نقا شی هایی که روی سقف کشیده شده بود و موزه کنار کلیسا که واقعا جالب بود

    فکر کنم مطلبتون یه مشکلی داره، یعنی اون سایتی که تصاویرش رو استفاده کردین از دسترس خارج شده و باعث شده تصاویر نمایش داده نمی شن.
    برای اینکه این مشکل پیش نیاد بهتره تصاویر رو در کامپیوتر خودتون ذخیره کنین و بعد روی سایت حیتا بارگذاری کنین

    1. سلام جناب امیدوار .خوشحالم که مطلب مورد توجه قرار گرفت و بیشتر خوشحالم که بالاخره یکی از اعضای محترم شورا رو توی حیتا دیدیم :Y: . خیلی خوبه که داخل کلیسا رفتین و از نزدیک دیدین واقعا باید جالب و تماشایی باشه. در مورد عکسها باید بگم این اولین دفعه است که عکسها رو بدون اینکه توی حیتا بارگذاری بشن همینطوری توی مطلب گذاشتم و اصلا حواسم نبود که امکان داره باز نشن . یعنی برای همه دوستان همینطوری هست و هیچ عکسی باز نمیشه؟ اگه اینجوری باشه از همه دوستان عذر خواهی میکنم و واقعا حیف هم شد چون عکسها واقعا قشنگ و تماشایی بودن. :gol: :gol:

  4. درود به نجمه عزیز.
    تلاشت قابل تحسینه و کمک زیادی به اطلاعات عمومی افراد میکنه.البته مشهدم تو خیابون گنبد سبز یک کلیسا داره که کلیسای مسروپ مقدس هست ولی به دلیل مهاجرت ارامنه حدودا ۲سالی هست که تعطیله.ویک کلیسای دیگه هم هست پشت باغ ملی ولی درمورد دایربودن یانبودن اون اطلاعی ندارم.
    موفق باشی

    1. سلام به فروغ گلم. ممنون عزیزم بابت اطلاعاتی که دادی. من اصلا از وجود این دو کلیسا اطلاعی نداشتم. فکر کنم باید توی اولین فرصت باهم یه سری بزنیم به اونجا. باز هم ممنون عزیزم. :gol: :gol:

  5. به نام خدا
    درود بر سر کار خانم عبدالهی مثل همیشه جامع و کامل خدا قوت دست مریزاد از زحمات شما ممنون و سپاسگزارم و در همین جا سالروز تولد عیسی مسیح و سال نو میلادی را به تمام هموطنان مسیحی خودم تبریک گفته و برای ایشان سالی توام با خوبی و خوشی آرزومندم.

    رفتم به در صومعهٔ عابد و زاهد

    دیدم همه را پیش رخت راکع و ساجد

    در میکده رهبانم و در صومعه عابد

    گه معتکف دیرم و گه ساکن مسجد

    یعنی که تو را می‌طلبم خانه به خانه :gol: :gol: :gol: :gol:
    (شیخ بهایی )

    1. سلام بر جناب استوار. ممنون بابت توجهی که داشتین و تشکر از شعر زیبایتان. :gol: :gol:

  6. باسلام
    اطلاعات جالبی بود .سپاسگزارم

  7. با سلام و عرض ادب لذت بردم مرسی از زحمات شما
    :gol:

  8. جناب معینی و جناب استوار بسیار سپاسگذارم از حسن توجهتان. :gol: :gol:

  9. atash گفت:

    ممنون از مطلب قشنگتون، فک کنم آداب و مراسماشونم باید جالب باشه…

  10. با سلام خدمت خانوم عبداللهی مطالب جالب بود نا گفته نماند مساجد زیبای داریم در ایران که از نظر معماری فضای داخلی وبیرونی در نوع خود بی نظیر است