شورای مرکزی 4407 روز پیش
بازدید 146 ۹ دیدگاه

رودمعجن

 

جزوه ای در خصوص رودمعجن توسط جناب حاج آقای عبدالهی(حاج شیخ ابراهیم ) نگارش یافته است که از ایشان خواهش کردیم در اختیار حیتا قرار دهند. در ادامه مطلب بخش ابتدایی آن را ملاحظه می فرمایید. ضمن تشکر از ایشان لازم به ذکر است این نوشته قبل از تاسیس حیتا نوشته شده است .

 

مقدمه :

روستای رودمعجن که در حدود ۴۵۰خانوار و ۱۵۰۰ نفر جمعیت دارد در شمال غربی شهرستان تربت حیدریه بفاصله ۴۰ کیلومتر واقع شده است ، دارای آب و هوای کوهستانی و از نظر جغرافیایی از بهترین مناطق گردشگری ودارای هوای بهاری و تابستانی است .

در ایام تابستان هزاران نفر بصورت گروهی و خانوادگی و فردی برای دیدن مناطق سرسبز و چشمه ساران  و کوه و دشت و باغ ها و از همه مهمتر آبشار معروف آن وارد این روستا می شوند . بهترین زمان برای دیدن روستا از اول اردیبهشت تا اوائل پاییز است ، یعنی ۲ماه بهار و فصل تابستان برای گردشگران فرصت مناسبی است .

تاریخچه  :

تا بحال هر چه در کتب جغرافیائی و تاریخی گذشته مناطق اطراف رودمعجن از قبیل کدکن در شمال این روستا و اصل شهرستانی که روستا در آن واقع است(تربت حیدریه ) و یا مرکز بخش آن در فاصله ۲۰ کیلومتری (بایگ) و همچنان روستای نامق که در فاصله ۱۵ کیلومتری ضلغ جنوب غربی آن واقع شده است چیزی بنام رودمعجن در تاریخ قرون گذشته نیافتیم ، ولی آنچه بنظر می رسد اینستکه این روستا از لحاظ لهجه و آداب و فرهنگ اجتماعی و دینی شباهت تامی به شهرستان نیشابور دارد و در میان روستاهای اطراف تنها رودمعجن از چنین ویژگی خاصی برخوردار است و از این میتوان نتیجه گرفت که رودمعجن محلی ملحق به رودمعجن بوده و جمعیت آن در اوائل اگر چند خانوار و مختصر بوده اند که در این روستا مستقر شده اند از مهاجرین این دیار بوده اند و به احتمال قوی در حمله چنگیز خان مغول به نیشابور و قتل و غارت و ویرانی این محل در قرن ۸ و فرار مردم از دست سپاه بی رحم مغول جمعیتی فرار نموده و پناه به این دره و رودخانه آورده اند و یا بنا به قولی شاید گروهی بعنوان چریکها و گروه های نامنظم این محل را پایگاه تدارکاتی خود قرار داده و با تقویت بنیه نظامی از کوه پشت آبشار که بین رودمعحن و کدکن است حمله می کرده اند و با کمین به انها شبیخون می زده اند .

واژه رودمعجن :

کلمه رودمعجن ترکیبی است از دو کلمه (رود) و (معجن ) (رود) به مناسبت جریان آب از چسمه سارهای آن که از کلاته ها و کوهسارها و دره های پشت آبشار سرازیر شده و در امتداد رودخانه که از کنار روستا می گذرد و در اطراف آن باغ ها و دشت های حاصلخیز قراردارد می جوشد و وارد اصل رودخانه می شود . این جریان آب سرد و گوارا نزدیک به ۱۵ کیلومتر را طی میکند. (معجن ) این کلمه در اقرب الموارد و المنجد و بعضی کتاب های دیگر به معنی محل و ظرفیکه در آن آرد را با آب مخلوط نموده و خمیر میکنند آمده است و چون معجن را با رودخانه ترکیب کنیم می شود رودخانه ای که در آن آب و آرد مخلوط شده و در آن رزق و روزی مهیا می شود .( و البته از ظاهر کلمه چنین معنائی حاصل نمی شود )

ادامه دارد …………

نظرات کاربران

با نظرات خود، ما را در ادامه مسیر راهنما باشید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. زمستان گفت:

    در مورد وجه تسمیه رود معجن نظزیه ی خیلی جالب مطرح شده.”رودخانه ای که در ان اب و ارد مخلوط شده”اگر ارد و اب را نماد رزق و روزی بگیریم رود معجن میشود به معنی رود خانه ای که از ان رزق و روزی به دست می اید و مگر نه اینکه حیات روستا بسته به اب رودخانه است و سالی که اب رودخانه کم یا خشک میشود رزق و روزی اهالی هم دچار نقصان میشود؟تا حالا از این زاویه به وجه تسمیه نام روستا نگاه نکرده بودم.نگاه جدیدیست از دریچه ای نو به این امر.
    خدا قوت هووووووو

  2. نسیم گفت:

    ممنون ازشورای مرکزی وصدالبته پدربزرگ خوبم :SS: :gol: چون واقعامن معنی کلمه رودمعجن را نمی دونستم من هم حرف جناب زمستان را مبنی برکم یا خشک شدن رودخانه وتاثیری که بر روزی مردم زحمت کش روستا می گذارد تائید می کنم . راستی فکر کنم این نوشتن {ادامه دارد} :ZZ: اخر مطلب همه مد شده توحیتا :ZZ: خسته نباشید منتظرادامه هستیم :Y:

    1. اصغر گفت:

      اوووه مای گااااااااد :TT: :BB: :BB: :BB:

  3. با تشکر از شورای مرکزی مطلب پر محتوی و قابل تاملی بود امیدوارم ادامه ی مطالب نیز برای شناسایی بیشتر نوشته شودد با تشکر

  4. هوووووووووووووووووووو.
    وجه تسمیه واسه منم جالب بود و اولین بار بود میشنیدم.

  5. اگه واقعا معجن به این معنی ظرفی که در آن آرد را با آب مخلوط نموده و خمیر میکنند باشه این معنی هم میتونه درست باشه، جالبه که در پژوهش مفصل دکتر فتوحی از این معنی یادی نشده.
    یکی نیست به این اجداد ما بگه یک اسم درست حسابی که معنیش مشخص باشه انتخاب میکردین این همه تووپچی دادین قضیه رو برای چی؟! :OL:
    اگه منظورشون رزق و روزی بوده این همه کلمات زیبا و نزدیک به معنی داریم که میشه استفاده کرد ، چرا راه دور برن و ظرفی که آرد و آب رو درون مخلوط میکردن رو به عنوان نماد رزق و روزی استفاده کنن؟! اون هم کلمه ای عربی که تنها در برخی متون قدیم اومده و پر استفاده نبوده.

    :SS: در هر صورت این قسمت دربرگیرنده نکات جالبی بود.

  6. پاییزان گفت:

    یه خسته نباشید جانانه به شورای مرکزی. مطلب خیلی جالبی بود. این طور که معلومه معنی کلمه رودمعجن هنوز مشخص نشده و برداشتها و تحقیقات متفاوت هستند. به هرحال جالب بود خداقوت :gol: :gol:

  7. دیشدوو گفت:

    مطلب خوبی بود کتبی را که حاج آقا نوشته اند نیز در سایت معرفی کنید و برخی از اشعارشان را نیز منتشر نمائید بسیار جالب خواهد بود در این خصوص احتیاط اوجب است که نزدیکان وارد عمل شوند (استفتاشده از دفتر زمستان )

  8. اوحده اوو گفت:

    خب مثل اینکه مطالب حا جاقای مارو دارن منتشر میکنن زحمتش افتاد گردن منصف ولی من از همین جا اعلام میکنم نسبت به هر گونه ابهام در مورد مطالب ویا سوالی اگه کسی داشت همین جا بپرسه من سعی میکنم جوابشو بپرسم وبه منصف برسونم تاابهام روشن بشه بالاخره ما هم یک نیمچه قدمی برداریم دیگه :soot: